Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021
Αρχική Απόψεις Ενας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Μουντάκη

Ενας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Μουντάκη

- Advertisement -

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την απώλεια ενός σημαντικού συμπολίτη μας, του φαρμακοποιού Γιάννη Μουντάκη, εν μέσω πανδημίας, όπου πολλά γεγονότα περνούν αθόρυβα.

Ενός  Χανιώτη με πλούσιο «κοινωνικό» βιογραφικό, συνεχιστή της παράδοσης μιας οικογένειας, με σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνία των Χανίων για περισσότερο από έναν αιώνα.

Γνώριζα από την παιδική μου ηλικία τον κ. Γιάννη, πολύ στενό φίλο του πατέρα μου και μάλιστα πιστεύω ότι έμμεσα επηρέασε την απόφασή μου για το επάγγελμα που ακολούθησα.

Ο Γιάννης Μουντάκης γεννήθηκε το 1931 και ήταν ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, πολύ ευφυής, διέθετε χιούμορ, ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, επιχειρηματικό πνεύμα.

Ήταν άνθρωπος της παρέας, καλός οικογενειάρχης, εξωστρεφής, που αγαπούσε τη ζωή και ήξερε να γλεντάει.

Ποτισμένος με τη νεότερη ιστορία της πόλης μας, από την ίδια την ιστορία της οικογένειάς του, αλλά και από τη δικιά του στενή επαφή με το τοπικό γίγνεσθαι, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοινά των φαρμακοποιών και της πόλης. Ο ίδιος είχε καταγεγραμμένη στη μνήμη του τη νεότερη ιστορία της πόλης μας, του άρεσε να τη διηγείται με κάθε ευκαιρία και σε εμάς άρεσε να τον ακούμε με τον απολαυστικό τρόπο που το έκανε.

Γόνος μια οικογένειας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των Χανίων από το 1906, απ’ όταν εκλέχτηκε ο θείος του Εμμανουήλ Μουντάκης δημαρχιακός πάρεδρος (κάτι ανάλογο με τον σημερινό αντιδήμαρχο), εν συνεχεία δημαρχεύων, μετά την παραίτηση του τότε Δημάρχου Σειραδάκη, και στη συνέχεια εκλεγμένος δήμαρχος για πρώτη φορά το 1911.

Ήταν ένας οραματιστής Δήμαρχος που είχε για τα Χανιά σχέδιο μετατροπής τους σε σύγχρονη πόλη, και κατάφερε πολλά στα 23 χρόνια της θητείας του.

Ο Εμμανουήλ Μουντάκης παρέμεινε στη θέση του δημάρχου μέχρι το 1929, όταν στις εκλογές βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ανιψιό του Ιωάννη Μουντάκη, ο οποίος και τις κέρδισε.

Η ιστορία της οικογένειας στα δημοτικά πράγματα των Χανίων, συνεχίστηκε με τον πατέρα τού Γιάννη Μουντάκη, φαρμακοποιό Νικόλαο Μουντάκη, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Χανίων την περίοδο 1951-1959.

Ο Γιάννης Μουντάκης είχε πάντα τη σκέψη της ενασχόλησής του με τα κοινά της πόλης και μου είχε εξομολογηθεί τις σκέψεις του για τη διάθεση καθόδου του στις δημοτικές εκλογές. Μου ανέφερε όμως, ότι, το φρένο που τον κρατούσε, ήταν σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά των ανθρώπων, που «ξέχασαν» τον πατέρα του από την επόμενη μέρα κιόλας που έπαυσε να είναι δήμαρχος.

Είχε ζήσει το φαρμακείο τού πατέρα του από παιδί, από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, σπούδασε φαρμακευτική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τη λειτουργία του φαρμακείου της οικογένειας στην οδό Τσουδερών, που αποτελούσε ταυτόχρονα και έναν τόπο συνάντησης.

Ο Γιάννης Μουντάκης είχε την ιδέα και πήρε τη σημαντική πρωτοβουλία μαζί με άλλους φαρμακοποιούς της εποχής, όπως τη Δέσποινα Αρετάκη, τον Νάσο Μανιουδάκη, αλλά και με τη βοήθεια του Νήσου Βολάνη και του Μανώλη Καβουλάκη, για την ίδρυση του  Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, τον οποίο ίδρυσαν το 1965 στα Χανιά και ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του την 31η Ιανουαρίου 1966, σε ένα μικρό κατάστημα στα Στιβανάδικα. Ο Γιάννης Μουντάκης υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και παρέμεινε στην ηγεσία της επιχείρησης έως και το 1993. Η επιχείρηση αυτή ήταν πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, βοήθησε τα φαρμακεία των Χανίων και του Ρεθύμνου και συνέβαλε σημαντικά στην επάρκεια της αγοράς φαρμάκων και την καλή εξυπηρέτηση του κοινού. Ο Γ. Μουντάκης ήταν πάντα περήφανος γι’ αυτό το επίτευγμα, που εξελίχθηκε σήμερα σε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις της Κρήτης και δεν έχανε ευκαιρία να ενημερώνεται για την πορεία της, ακόμα και όταν είχε αποσυρθεί από το επάγγελμα.

Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων για πολλά χρόνια και αξίζει να σημειωθεί, όπως μας είχε διηγηθεί ο ίδιος, ότι ήταν μεταξύ των φαρμακοποιών που ως μέλος τότε του Δ.Σ. του Συλλόγου, επί προεδρίας Βασιλείου Σπυριδάκη, προέβαλαν αντίσταση στην αυθαίρετη απαίτηση της Χούντας να πληρώσουν ποσοστό 3% από τους λογαριασμούς του Δημοσίου, στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Πέτυχαν την ακύρωση της απόφασης, παρά τις απειλές και την προσαγωγή τους στα δικαστήρια από τη Χούντα και είχε καταγραφεί τότε η φράση του Γιάννη Μουντάκη προς τον δικαστή, «αν δεν μας βάλετε εσείς μέσα, θα μας βάλουν οι πιστωτές μας».

Ο Γιάννης Μουντάκης ευτύχησε να δημιουργήσει μια καλή οικογένεια, με την εξαιρετική σύζυγό του, την κα Σόνια, με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες  που μόνο μία ξέφυγε, κι αυτή από σύμπτωση, από το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Ευτύχησε να δει και να καμαρώσει έξι εγγόνια, έζησε όμως, και τις λύπες που φέρνει αναπάντεχα η ζωή.

Οι φαρμακοποιοί των Χανίων, διαμέσου του Συλλόγου και του Συνεταιρισμού τους, αναγνώρισαν αυτή τη σημαντική προσφορά του στον κλάδο και στους ίδιους και δεν έχασαν την ευκαιρία να το εκδηλώσουν επανειλημμένα, μέσω εκδηλώσεων και βραβεύσεων προς το πρόσωπό του.

Οι φαρμακοποιοί των Χανίων θα θυμούνται πάντα τον κ. Γιάννη με νοσταλγία και ευγνωμοσύνη για την ξεχωριστή του προσωπικότητα και για ό,τι προσέφερε. 

* Ο κ. Τάσος Βάμβουκας είναι πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων  

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -