Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΈκθεση Βάκχιον στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές του Ρεθύμνου | Εγκαίνια Παρασκευή 16.9.2022.

Έκθεση Βάκχιον στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές του Ρεθύμνου | Εγκαίνια Παρασκευή 16.9.2022.

ΡΕΘΥΜΝΟ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Μορφές παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας «Βάκχιον». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Τέχνης Μορφές, Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη.

Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαγδαληνή Βογιατζή, Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Χαρά Δασκαλάκη, Σπύρος Ζερβουδάκης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Κατερίνα Καλογεράκη, Νίκος Καμπιανάκης, Μανώλης Καραταράκης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δήμητρα Κουφάκη, Γιώργος Μπαλαδάκης, Νίκος Μπασιάς, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Βαγγέλης Πουλής, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Χρήστος Τσουμπλέκας, Έφη Τσακρακλίδου και Κωνσταντίνος Φίσερ.

Ο θεός των αρχαίων Ελλήνων Βάκχος-Διόνυσος, εκπροσωπεί την αναγέννηση της φύσης, τη μέθη της γιορτής και τη χαρά της ζωής. Είναι ο θεός της αχαλίνωτης ανθρώπινης επιθυμίας που επιφέρει τη γονιμότητα. Είναι ο θεός της «ιερής μανίας» και της «θείας ωμοφαγίας». Δεν είναι μήτε παιδί, ούτε άντρας, αλλά αιώνιος έφηβος, καταλαμβάνοντας μια θέση ανάμεσα στα δύο. Με αυτή τη μορφή, αντιπροσωπεύει το πνεύμα της ενέργειας και της μεταμορφωτικής δύναμης του καθημερινού παιχνιδιού της ζωής, που είναι γεμάτο πονηριά, εξυπνάδα και στρατηγικές που υποδεικνύουν είτε τη θεϊκή σοφία ή το αρχέτυπο του «κατεργάρη».

Ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Ο Nietzsche θεώρησε ότι η αρμονική πλευρά της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που πράγματι ανταποκρίνεται σε ένα ωραίο όνειρο, προκρίνει την ατομικότητα και εκπροσωπείται από τον Θεό Απόλλωνα, δεν εξαντλεί το περιεχόμενο της αρχαίας ελληνικής τέχνης και είναι μονοδιάστατη. Στην πραγματικότητα η αρχαία ελληνική τέχνη περιλάμβανε μια σκοτεινότερη και πιο διάφωνη οπτική του κόσμου που απαιτούσε την κατάργηση της εξατομίκευσης, το άμορφο, την ασχήμια και εκπροσωπείτο από τον Βάκχο-Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της μέθης. Το όνειρο και η μέθη είναι δύο αντίθετες αρχές στην τέχνη που αντιστοιχούν στον πολιτισμό και στη φύση: η αρχή του πολιτισμού αντανακλάται στη δημιουργία, τη γέννηση και την τέχνη ενώ η αρχή της φύσης αφορά στη σεξουαλικότητα, τη σκληρότητα και το θάνατο».

Τμήμα της έκθεσης σύγχρονης φωτογραφίας «Βάκχιον» αρχικά παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2020 στην Αίθουσα Τέχνης Match More στον Πλατανιά Χανίων, έκτοτε συμπληρώθηκε και παρουσιάζεται σήμερα με νέα προοπτική.

Η έκθεση με την τωρινή της παρουσίαση ανοίγει ένα διάλογο αντίστιξης με τις κοροναϊκές ημέρες του φόβου, του εγκλεισμού και της εσωστρέφειας που κυριαρχούσαν στην καθημερινότητά μας επί τρία χρόνια. Σήμερα οργανώνεται για να μας θυμίζει τη χαρά της ζωής που  απολαμβάνουμε ξανά με περισσότερη συνέπεια και γνώση.

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) κατάλογο με εισαγωγή, σχόλια και εκτενή κείμενα τεκμηρίωσης από τους επιμελητές ενώ ταυτόχρονα εικονογραφεί πλήρως όλα τα εκθέματα.

Η έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας «Βάκχιον» εντάσσεται στο εορταστικό εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT-2022, που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια δράσεων πολιτισμού, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Αίθουσα Τέχνης Μορφές, την Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από 16 Σεπτεμβρίου 2022 έως 15 Οκτωβρίου 2022. Ανοικτά Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο 10:00-14:00 και Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00 με Ελεύθερη Είσοδο.

Η Αίθουσα Τέχνης Μορφές ιδρύθηκε από τον Ηλία Ηλιάκη, το 1991, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος της λειτουργία της είναι η συνειδητή καλλιτεχνική αποκέντρωση και η υπεύθυνη ενημέρωση του φιλότεχνου κοινού για τις εικαστικές τάσεις που διακρίνονται στη νεώτερη και σύγχρονη τέχνη. Η  Αίθουσας Τέχνης “Μορφές” οργανώνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από όλους τους χώρους της σύγχρονης τέχνης και τα κριτήρια επιλογών των έργων που παρουσιάζει βασίζονται στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας φέρνοντας σε άμεση επαφή τους Κρήτες με τους θεωρητικούς της τέχνης, τους καλλιτέχνες, τα έργα τους και τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις έκφρασης.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ

Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλ: +30 28310 50271

E-mail: iliasmorfes@gmail.com

 

 

 

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 

 

 

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» συμπληρώνει φέτος 10 ΧΡΟΝΙΑ παρουσίασης δράσεων Πολιτισμού, υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom