Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΕκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε – Τι ώρα θα μάθουμε τα...

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε – Τι ώρα θα μάθουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές 2023 την Κυριακή 21 Μαΐου. Οι προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία και ήδη από σήμερα ξεκίνησε στα σχολεία η διανομή των καλπών και του εκλογικού υλικού.

Για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας:

  • Ταυτότητα ή
  • Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
  • Διαβατήριο ή
  • Άδεια οδήγησης ή
  • Βιβλιάριο υγείας ή
  • Εφαρμογή wallet στο κινητό

Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα των εκλογών

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα μπορούμε σε αυτές τις εκλογές να μάθουμε όχι μόνο το πρώτο αποτέλεσμα, αλλά και πώς διαμορφώνεται το τοπίο λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ειδικότερα, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, το υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος.

«Θα έχουμε ένα ασφαλές κομμάτι εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε να μπορούμε να πάμε σε μια εκτίμηση, η εκτίμηση αυτή θα έρθει το πολύ μέχρι τις 20.30» λέει ο Δημήτρης Μπακάκος, γενικός διευθυντής SingularLogic

Μεταξύ 21.30 και 22.00, το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι σε θέση να δώσει το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της Επικράτειας. Πώς θα γίνει αυτό; Με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT. Τα αποτελέσματα θα φτάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα μπαίνουν στη βάση δεδομένων.

«Με τη μέθοδο αυτήν, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν, συμπληρώνει το SRT και καταχωρώντας το πατώντας το πλήκτρο αποστολή, φτάνει αυτόματα στο σύστημα των εκλογών», αναφέρει ο Ηλίας Γιαννίτσιος, διευθυντής έργου.

Στις κάλπες οι νέοι

Για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών και περίπου 23.000 Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους.

Φεύγουν οι ετεροδημότες

Από το πρωί της Πέμπτης αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά.

Ουρές σχηματίστηκαν από ετεροδημότες για να ταξιδέψουν με τα πλοία στους τόπους καταγωγής τους.

Πηγή: in.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom