Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΕΦΚΑ: Νέα καθυστέρηση στην καταβολή των στοιχειωμένων αναδρομικών της παράλληλης ασφάλισης

ΕΦΚΑ: Νέα καθυστέρηση στην καταβολή των στοιχειωμένων αναδρομικών της παράλληλης ασφάλισης

Ακόμη μία αναβολή για την καταβολή των αναδρομικών στους 60.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Ειδικότερα τα περιβόητα αναδρομικά για την παράλληλη ασφάλιση δεν θα καταβληθούν στο τέλος Μαΐου όπως ανέφεραν μέχρι πρότινος κύκλοι του ΕΦΚΑ αλλά στο τέλος Ιουνίου λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πρόκειται για αναδρομικά πενταετίας μπορεί να φτάσουν και τις 33.750 ευρώ, όταν η μηνιαία προσαύξηση της σύνταξης προσεγγίζει τα 563 ευρώ.

Για άλλον έναν μήνα το απαιτούμενο λογισμικό εξακολουθεί να μην είναι έτοιμο με αποτέλεσμα η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να μην μπορεί να προχωρήσει στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών ποσών με την αναμονή σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται πλέον ακόμη και σε 72 μήνες.
Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία έχουν λαμβάνειν το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και ξεπερνούν τα 5 έτη!

Η αποπληρωμή των ποσών στους δικαιούχους θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μήνες. Σε πρώτη φάση τον Ιούνιο θα καταβληθούν τα ποσά στους όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τους τελευταίους μήνες και δικαιούνται συντάξεις από δυο διαφορετικά ταμεία γιατί κατέβαλλαν παράλληλα ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτό τον τρόπο όλες οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα ολοκληρώνονται με τον σωστό τρόπο επανυπολογισμού.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων που εκδοθεί έως και το 2016. Πρόκειται για όσους ασφαλισμένους αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Για αυτούς, ορίζεται ότι οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν με δύο τρόπους. Αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη. Αφετέρου, για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης (από το 2017 και μετά) κι έτσι, η ανταποδοτική σύνταξη να υπολογιστεί με υψηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο – ΕΤΑΑ, ΔΕΗ-ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2016 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.
Σημειώνεται ότι οι εκκρεμότητες για την συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν υπολογίζονται στη λίστα με τις εκκρεμείς αιτήσεις.

Προσαύξηση υπολογισμένη με 0,075%

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε μία μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία, για όλα τα χρόνια. Από 1ης/1/2017 ο παράλληλος χρόνος υπολογίζεται ως ενιαίος στον ΕΦΚΑ και δεν δίδεται προσαύξηση, παρά μόνο αυτή που αντιστοιχεί στα παράλληλα χρόνια μέχρι το 2016. Όμως ο συντάξιμος χρόνος μπορεί να αυξηθεί, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται και ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει, εφόσον βέβαια η αύξηση που θα βγάλει ο επανυπολογισμός είναι πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μια προσαύξηση επί της σύνταξής του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.
Σύμφωνα με παραδείγματα ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση:

  • Συνταξιούχος του 2017 με 5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης ως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 60 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 3.600 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με 9 χρόνια παράλληλης ασφάλισης ως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.100 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 149 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 8.910 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2018 με 11 χρόνια παράλληλης ασφάλισης ως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 198 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 4ετίας 9.504 ευρώ.
  • Συνταξιούχος του 2017 με 15 χρόνια παράλληλης ασφάλισης ως το 2016 και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ δικαιούται προσαύξηση 338 ευρώ στη σύνταξη με αναδρομικά 5ετίας 20.250 ευρώ.

Πηγή: diaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom