Τετάρτη, Απρ 21, 2021
Αρχική Stories Χιώτες...οι ήρωες που επανάστησαν για την Ελευθερία τους

Χιώτες…οι ήρωες που επανάστησαν για την Ελευθερία τους

- Advertisement -
Σαν σήμερα, το 1822, οι κάτοικοι της Χίου πλήρωσαν βαρύ τίμημα επειδή τόλμησαν να επαναστατήσουν για την Eλευθερία τους. Οι Οθωμανοί αποβίβασαν στο νησί σχεδόν 7.000 στρατιώτες. Έκαψαν σπίτια, σκότωσαν όλα τα παιδιά κάτω των 3 ετών, όλους τους άνδρες από 12 ετών και πάνω, καθώς και όλες τις γυναίκες από 40 ετών και πάνω, με εξαίρεση αυτούς που ήταν πρόθυμοι να ασπαστούν τη δική τους θρησκεία.
Σχεδόν 100.000 κάτοικοι του νησιού σφαγιάστηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι και έγιναν σκλάβοι, ενώ 20.000 περίπου κατάφεραν να διαφύγουν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη.
Η θυσία των Χιωτών συγκίνησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οδήγησε στη μεταστροφή της υπέρ του ελληνικού σκοπού, ενισχύοντας το ρεύμα του φιλελληνισμού.
Τα απελπισμένα πρόσωπα που ζωγράφισε ο Ευγένιος Ντελακρουά στον πίνακά του «Η σφαγή της Χίου», διέδωσαν την αγωνία για τη δικαίωση του Αγώνα σε κάθε άκρη της Γαλλίας. Και τα λόγια του Βίκτωρα Ουγκώ, στο ποίημα του «Το Ελληνόπουλο», ήχησαν σε όλη την Ευρώπη: «Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα/Η Χίος, τ’ όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα».
Ως απάντηση στη σφαγή της Χίου, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και ο Ανδρέας Πιπίνος μπήκαν, λίγους μήνες αργότερα, στο λιμάνι της Χίου με τα πυρπολικά τους και έβαλαν φωτιά στην οθωμανική ναυαρχίδα του Καρά Αλή, επιτυγχάνοντας ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα της Ελληνικής Επανάστασης.

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -