Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚρήτηΧανιά- Σωματείο διανομέων: "Δεν χαρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα!"

Χανιά- Σωματείο διανομέων: “Δεν χαρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα!”

Κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Διανομέων και του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων:  “Πριν από περίπου ένα μήνα και εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης, συνάδελφοι και μέλη των σωματείων μας μας ενημέρωσαν πως επιχείρηση μαζικής εστίασης στο νομό έφερε προς υπογραφή ατομικές συμβάσεις εργασίας στο προσωπικό. Τους δόθηκαν για άμεση υπογραφή και μάλιστα πάνω στο φόρτο εργασίας, χωρίς περιθώριο να τις μελετήσουν, παρά τις άφθονες παραγράφους— όρους με ψιλά γράμματα.

Τα σωματεία μας μετά από έκτακτα διοικητικά συμβούλια αποφάσισαν και πραγματοποίησαν εξορμήσεις στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και ευρύτερα και σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου.

Με βάση τις ενστάσεις μας για σημεία της σύμβασης και θεωρώντας πως μερίδα των όρων που υπήρχαν στη συγκεκριμένη ατομική σύμβαση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικά τετελεσμένα ακόμα και στην συνείδηση των ίδιων των εργαζόμενων στην επιχείρηση και γενικότερα στο νομό μας, χαμηλώνοντας ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις του εργατικού κινήματος, σε σχέση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά και με σειρά εργαζόμενων στο νομό.

Η Απάντηση στις πρακτικές αυτές ήταν μια: ΑΝΥΠΑΚΟΗ!!

Να μπλοκάρουμε στην πράξη την ισχύ κάθε παρόμοιας ιδιωτικής σύμβασης σε κάθε  χώρο!

Παράλληλα αναθέσαμε σε κοινό μας νομικό σύμβουλο, ειδικευμένο στο εργατικό δίκαιο, να γνωμοδοτήσει επι της επίμαχης σύμβασης, πράγμα που έπραξε άμεσα με βάση του ισχύοντες νόμους του κράτους.

Τρία σημεία στις παραγράφους της σύμβασης παρουσίαζαν από την πρώτη στιγμή στα μάτια και του πιο ανυποψίαστου αναγνώστη, την διάθεση της εργοδοσίας να τσαλακώσει ακόμα περισσότερο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. ευθύνη σε αυτές τις διαθέσεις της  μεγαλοεργοδοσίας φέρει και η κυβέρνηση που άναψε από νωρίς το πράσινο φως μέσω των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για να διασφαλιστεί η κερδοφορία στους μεγάλους παίχτες στον κλάδο του επισιτισμού— τουρισμού.

Εμείς όμως συνάδελφοι δε θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε. Το φωνάζαμε και μέσα στην περίοδο της καραντίνας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

Ανανεώσεις σύμβασης εις βάρος των δικαιωμάτων του εργαζομένου ,συμψηφισμός στο μηνιαίο μισθό των συναδέλφων χωρίς να γνωρίζουν αν πληρώθηκαν υπερωρίες, προσαυξήσεις νυχτερινών ωραρίων , Κυριακών και αργιών ήταν όροι της σύμβασης που τέθηκαν στο τραπέζι. Κόκκινο πανί για τους εργαζομένους και τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων είναι όρος που παραθέτουμε αυτολεξεί.: Ο εργαζόμενος δηλώνει δια της παρούσης εάν είναι μέλος σε σωματείο εργαζόμενων.Κατα δήλωση του δεν είναι.

Φίλες και φίλοι .Συνάδελφοι. Την Πέμπτη 03/09/2020 σε τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας μεταξύ των σωματείων μας και νομικών αντιπροσώπων της επιχείρησης κατατέθηκε η γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου. η μεριά της επιχείρησης δέχτηκε να άρει όσους όρους είναι αντίθετοι στο εργατικό δίκαιο. Επίσης η επιθεώρηση εργασίας δήλωσε σύμφωνη με τη γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου.

Αυτό που θελουμε να τονίσουμε και να δηλώσουμε με τον παρών δελτίο τύπου και τα δυο σωματεία είναι πως ανεξάρτητα από την θετική ,θεωρούμε έκβαση ,στην συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλούμε κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση όλες τις μορφές πάλης και όλα τα νομικά μέσα που διαθέτουμε!

Δεν χαρίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα!

Το δικαίωμα μας να πληρωνόμαστε έξτρα τις Κυριακές ,τις γιορτές και τις υπερωρίες μας καθώς και τα επιδόματα άδειας Χριστουγέννων και Πάσχα δεν τα χαρίζουμε στην εργοδοσία!θα τα επιβάλουμε με τους αγώνες μας!

Δυναμώνουμε την φωνή των σωματείων μας με την οργάνωση και τη συμμετοχή μας σε αυτά!!

Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε τα σωματεία μας για κάθε προσπάθεια εργοδοτικής και κυβερνητικής αυθαιρεσίας!!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε  την υποχρεωτική τήρηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ από 12/12/2019!! Οι ευθύνες της κυβέρνησης που αποφεύγει την υποχρεωτικότητα της σύμβασης είναι τεράστιες!!

Η εργοδοτική επίθεση τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί! Καλούμε κάθε εργαζόμενο να μη δεχτεί καμία μείωση στον μισθό και στα δικαιώματα του! Η δίκη μας απάντηση σαν εργαζόμενοι πρέπει να είναι η μαζικότητα μας ,η οργάνωση μας στα σωματεία μας και η δύναμη που πάντα έχει η εργατική τάξη όταν είναι ενωμένη!”

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom