Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήΚρήτηΧανιά: Αντιδράσεις για αλλαγές στη δόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα

Χανιά: Αντιδράσεις για αλλαγές στη δόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα

Αντιδράσεις στα Χανιά προκαλεί η διάταξη του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που φέρνει αλλαγές στη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ηδη, την αντίθεσή του έχει εκφράσει με παρέμβασή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και τους βουλευτές Χανίων, ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ότι «το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο χωροταξία και περιβάλλοντος, εκμηδενίζει το όνειρο για ανέγερση κατοικίας του μέσου Ελληνα πολίτη. Παράλληλα, ελαχιστοποιεί την αξία των ιδιοκτησιών, αφού αφαιρεί το δικαίωμα για έκδοση οικοδομικής άδειας στα οικόπεδα που είναι κάτω από 4 στρέμματα σε εκτός σχεδίου πόλεως, ενώ όσα είναι πάνω από 4 στρέμματα υποχρεούνται να έχουν το ελάχιστο 45 μέτρα πρόσοψη σε αναγνωρισμένο δρόμο και 50 μέτρα βάθος από τον δρόμο».
Ο κ. Κουκιανάκης, πρόσθεσε ότι «γίνεται αντιληπτό ότι σε επίπεδο Νομού Χανίων τουλάχιστον το 90% των ιδιοκτησιών δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Ως δήμαρχος του Αποκόρωνα δεν μπορώ, σύμφωνα με τη συνείδησή μου, να ανεχτώ την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου».
Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, απέστειλε «τεκμηριωμένη επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, στην ΠΕΔ Κρήτης και στους βουλευτές του Νομού, ζητώντας τους να ξαναδούν το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου έστω και την ύστατη στιγμή να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή που έρχεται και θα έχει και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».
Ο κ. Κουκιανάκης προβλέπει “θύελλα αντιδράσεων” για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.
Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτηρίζει αδιανόητο να γίνεται η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ενώ «δεν έχουμε Τοπικά Χωρικά Σχέδια» και «να μη ζητείται η σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Δήμων».
Στην επιστολή του με τις προτάσεις του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΠΕΔ, ο κ. Κουκιανάκης σημειώνει ότι «τα άρθρα 27, 28, 29 και 34 είναι από τα σημαντικά του νομοσχεδίου και προκαλούν δικαιολογημένες τεκτονικές αντιδράσεις.
Δεν διαφωνούμε με την εξαγγελλόμενη πρόθεση να υπάρξει τάξη στο μεγάλο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης.
Μόνο που «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις”».
Ο ίδιος υποστηρίζει:
• Η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Διοίκηση θα πληγεί έγκαιρα, αφού διαπιστώνει, ότι επένδυσε τη ζωή του να χτίσει την κοινωνική, οικογενειακή, ατομική και οικονομική θέση του και σε μια νύχτα τη χάνει.
• Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Η πολιτική ευθύνη της είναι βαριά.
• Μέσα σε δύο χρόνια, είναι αδύνατον στον πολίτη να διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο να ολοκληρώσει οικοδομικές σκέψεις του και της οικογένειάς του.
• Οι Δήμοι είναι απίθανο εντελώς, ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν οδικό δίκτυο, συγκεκριμένων προδιαγραφών για να υποστηριχθούν απρόσωπα ακίνητα.
• Οι ιδιοκτήτες των απρόσωπων ακινήτων θα προχωρήσουν ίσως σε μαζικές πωλήσεις τους για να περισώσουν την αξία του
• Μεγάλοι κλήροι θα προκύψουν από μαζικές αγορές μικρών ακινήτων που θ’ ακολουθήσουν αγγελίες πωλήσεων σε ευκαιριακές τιμές.
Παράλληλα προτείνει:
Η διάταξη της πρώτης παραγράφου του άρθρου 34 να τροποποιηθεί, ως ακολούθως:
«…Μέχρι την έγκριση των Περιφερειακών και των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας τα γήπεδα των περιοχών επέμβασης…»
Και καταλήγει:
«Μια τέτοια ρύθμιση:
• Διαφυλάσσει τη φερεγγυότητα της Πολιτείας.
• Την υποχρεώνει να ενεργήσει άμεσα και με ταχύτητα για την αποκατάσταση του θεσμικού χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου.
• Δεν μεταφέρει στους πολίτες την ολιγωρία της για περισσότερο από 100 χρόνια να ολοκληρώσει τη στρατηγική χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού».

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom