Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ ΑφιέρωμαΆρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά - 90 χρόνια...

Άρχισε να είσαι τώρα αυτό που θα γίνεις μετά – 90 χρόνια Ελληνικός Οδηγισμός.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, φέτος, γιορτάζει 90 χρόνια πορείας και συνεχούς προσφοράς σε όλη την Ελλάδα (1932-2022).

…{Εμείς, τα Αστέρια παρόλο που είμαστε τα νεαρότερα μέλη του Οδηγισμού, παιδιά ηλικίας 5-7 ετών (νηπιαγωγείο– Α´ δημοτικού), μαθαίνουμε από πολύ νωρίς να αυτοδιοικούμαστε και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Στην εβδομαδιαία συνάντηση της Αστροπαρέας μας, στις ημερήσιες εκδρομές και στο Χαρούμενο Ταξίδι, την κατασκήνωση διάρκειας τεσσάρων ημερών το καλοκαίρι μαθαίνουμε να αναλαμβάνουμε υπευθυνότητες. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει υπεύθυνος του υλικού των παιχνιδιών, της χειροτεχνίας, των μουσικών οργάνων, της τακτοποίησης του χώρου. Ακόμη, μέσω της Αστροκουβέντας σε κάθε συνάντηση συζητάμε και εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, μαθαίνουμε να ακούμε τους άλλους, αξιολογούμε και προγραμματίζουμε τις επόμενες δράσεις μας.}…

 

Ιδρύτρια Ελληνικού Οδηγισμού: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΛΙΓΑ 1912-2000

Η Ειρήνη Καλλιγά, κόρη του Αντώνη Μπενάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Αδέλφια της ήταν ο Κωνσταντίνος και ο Μανόλης Μπενάκης. Σπούδασε κατ’ οίκον με δάσκαλο τον Αλέξανδρο Δελμούζο.

Το 1930 παντρεύτηκε το Παύλο Καλλιγά και απόκτησαν μια κόρη, την Αιμιλία, αργότερα Γερουλάνου.

Διακρίθηκε για την αξιόλογη και πολύπλευρη κοινωνική δράση και προσφορά της στον τόπο μας.

Το 1932, σε ηλικία μόλις 21 χρόνων, μαζί με μια ομάδα νέων γυναικών, ίδρυσαν την πρώτη ομάδα Ελληνικού Οδηγισμού. Έτσι, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία σε κορίτσια και νέες γυναίκες να ενστερνιστούν την φιλοσοφία και τις αρχές του Οδηγισμού και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, ώστε να γίνουν ικανά και ελεύθερα μέλη της κοινωνίας μας. Από τότε οι Οδηγικές ομάδες γίνονταν όλο και περισσότερες σε όλη την επικράτεια. Η Ειρήνη Καλλιγά από την ίδρυσή του, πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Υπήρξε κατ’ επανάληψη Γενική Έφορος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλος του Δ.Σ., Πρόεδρος της Περιφέρειας της Αθήνας κ.λπ.

Τι προσφέρει  στα παιδιά και στους έφηβους

Ο Ελληνικός Οδηγισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων ώστε να γίνονται άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα και ικανά να διεκδικούν και να συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες. Οι κοινές αξίες όλων των Οδηγών είναι η συνεργασία, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Σε όλη την διαδρομή του, ο ελληνικός Οδηγισμός, αλληλεπιδρά με την κοινωνία και προσπαθεί πάντα να είναι στην αιχμή της πρωτοπορίας.

Τι είναι Οδηγισμός

Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η “πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου” σε 90 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 150 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη. Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) για:

 • να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες
 • να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους
 • να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους
 • να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις
 • να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν
 • να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι
 • να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες
 • να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον
 • να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά και οι νέοι χωρίζονται σε 4 μεγάλες ηλιακές ομάδες που αποτελούν τους 4 Κλάδους:

 • Τα Αστέρια, κορίτσια και αγόρια 5 έως 7 ετών
 • Τα Πουλιά, κορίτσια και αγόρια 7 έως 11 ετών
 • Τους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 11 έως 14 ετών
 • Τους Μεγάλους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 14 έως 17 ετών

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες και προσφέρει στα παιδιά και τους νέους ευκαιρίες για:

 • Προσωπική ανάπτυξη: δράσεις μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων
 • Κοινωνική συμμετοχή-Προσφορά: δράσεις που βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο
 • Ζωή στη Φύση – Οικολογική συνείδηση: δράσεις που καλλιεργούν στα παιδιά και τους νέους να αγαπούν και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον.
 • Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τα προγράμματα, θα βρείτε στις σελίδες των Κλάδων.

Βασικές αρχές του Οδηγισμού

 • Δέχεται παιδιά και νέους ανεξάρτητα από την καταγωγή, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, καθώς και παιδιά και νέους με αναπηρίες, αρκεί να είναι πρόθυμοι να δώσουν την Οδηγική Υπόσχεση.
 • Σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα και τη διαφορετικότητα ατόμων και χωρών.
 • Βασίζεται απόλυτα στην εθελοντική προσέλευση και εργασία των μελών του.
 • Ενθαρρύνει την αρμονική συνεργασία παιδιών και ενηλίκων και φροντίζει για την ισότιμη κατανομή ευθυνών σε άνδρες και γυναίκες.
 • Ο Οδηγισμός είναι οργάνωση μη κυβερνητική και δεν έχει καμία κομματική χροιά.

 

…{Εμείς, τα Πουλιά, παιδιά ηλικίας 7-11 ετών επιλέγουμε να διοχετεύουμε την ενέργειά μας δημιουργώντας κάθε εβδομάδα στο ……… και κάνοντας τα όνειρά μας πραγματικότητα, για να φτιάξουμε τον κόσμο που θέλουμε! Με τη βοήθεια του Σοφού, του Γοργού και του Γαλάζιου Πουλιού, δηλαδή του Αρχηγείου μας, θέτουμε στόχους, προτείνουμε δράσεις, συζητάμε και καταλήγουμε στις δράσεις που θα υλοποιήσουμε βάσει των στόχων, προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε τις δράσεις, αξιολογούμε τον αντίκτυπο κάθε δράσης στην κοινωνία και δημιουργούμε ανοίγοντας τα φτερά μας για ολοένα και πιο μακρινά ταξίδια!}…

Μερικές από τις δράσεις

 • Προσφυγικές ροές, ανθρώπινα δικαιώματα και διαπολιτισμικότητα
 • Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, Έσο Έτοιμος για Σένα και τους Γύρω σου
 • Διαδίκτυο: «Cyber Ήρωες: Κατακτώντας το Διαδίκτυο

Εθελοντισμός

Αν είσαι πάνω από 18 ετών και ψάχνεις κάτι διαφορετικό στη ζωή σου, μπορείς να γίνεις κι εσύ Στέλεχος και να συμμετέχεις στο Αρχηγείο μιας Ομάδας κάποιου Κλάδου, όποιου επιλέξεις εσύ, ανάλογα με την ηλικία παιδιών ή νέων με την οποία θέλεις να ασχοληθείς.

Τα Στελέχη απαρτίζουν τα Αρχηγεία των Ομάδων. Η/Ο Αρχηγός έχει την ευθύνη της Ομάδας και πλαισιώνεται από τους Υπαρχηγούς και τους Βοηθούς. Τα Στελέχη παρακολουθούν ειδική εκπαίδευση, στόχος της οποίας είναι η σωστή εφαρμογή του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, η εμβάθυνση στις αξίες του Οδηγισμού, η καλή και επικοικοδομητική επικοινωνία με τους γύρω.

Ο Οδηγισμός θα σου δώσει μοναδικές ευκαιρίες για δράση, διασκέδαση, μάθηση και γενικά ανάπτυξη των προσωπικών σου ικανοτήτων.

Ταξίδια, εκδρομές, σεμινάρια, διεθνείς κατασκηνώσεις είναι μερικές μόνο από τις εμπειρίες που προσφέρει ο Οδηγισμός.

Ειδικότερα, οι εμπειρίες που αποκτάς δουλεύοντας μαζί με νέα παιδιά και μέσα από τη συνεργασία με άλλους ενηλίκους, γίνονται εφόδια για τη ζωή σου, γιατί αποκτάς:

 • παιδαγωγικές γνώσεις
 • εμπειρία στη δημιουργική απασχόληση παιδιών
 • ευελιξία στη χρήση ποικίλων παιδαγωγικών μέσων και μεθόδων
 • οργανωτικές και συντονιστικές ικανότητες
 • ικανότητα εργασίας σε ομάδα
 • δημιουργική σκέψη και φαντασία

 

Οι Οδηγοί των Ειδικών Ομάδων, παιδιά και νέοι με αναπηρία, ως 35 ετών, ανήκουμε στην πιο μεγάλη παρέα του κόσμου και μας αρέσει πολύ.

 

Ανακαλύπτουμε συνεχώς τις δυνατότητές μας, γινόμαστε πιο ανεξάρτητοι, ζούμε κοντά στη φύση και αποκτούμε περιβαλλοντική συνείδηση, χαιρόμαστε την κατασκηνωτική ζωή, μαθαίνουμε την αξία της φιλίας, της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

 

Η αναπηρία δε στέκεται εμπόδιο στη ζωή μας, γιατί μαθαίνουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, μικρή ή μεγάλη, για προσωπική ανάπτυξη.

Πηγή: www.seo.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom