Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΕκκλησίαΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είχα καλέσει τον π. Αντώνιο της Κιβωτού – Του είπα...

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είχα καλέσει τον π. Αντώνιο της Κιβωτού – Του είπα «δεν πας καλά»

«Του είπα “δεν ακολουθείς καλό δρόμο. Δεν είναι σωστή η πορεία σου”, του έλεγα “δεν πας καλά”» ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ερωτώμενος για τον πατέρα Αντώνιο.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, με αφορμή τα 15 χρόνια από την ενθρόνισή του, στην εφημερίδα «Τα Νέα» όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και τις καταγγελίες εναντίον του ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντωνίου.

Ερωτώμενος χαρακτηριστικά αν θεωρεί ότι η Εκκλησία μπορούσε να λειτουργήσει λίγο νωρίτερα απέναντι στον πατέρα Αντώνιο, ο Ιερώνυμος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το κάναμε. Τουλάχιστον 3-4 φορές τον κάλεσα. Και μία φορά και με τη γυναίκα του. Του είπα «δεν ακολουθείς καλό δρόμο. Δεν είναι σωστή η πορεία σου», του έλεγα «δεν πας καλά». Χωρίς να ξέρω βέβαια. Κι ακόμα έχω ερωτηματικά, αν όλα αληθεύουν. Αυτά όμως θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Αλλά έχω μία άλλη απορία. Πώς το θυμηθήκανε τώρα όλοι;

Βραβεύτηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, από τη Βουλή των Ελλήνων, από την Ακαδημία Αθηνών, βραβεύτηκε ως Ευρωπαίος Πολίτης. Ρώτησε κανένας από όλους αυτούς, τον προϊστάμενό του, τον Αρχιεπίσκοπο, «σκεφτόμαστε αυτό το πράγμα. Πώς το βλέπετε;» Τώρα όλοι ξεσηκώνονται».

Για όσους κάνουν κακό στην εικόνα της Εκκλησίας, τόνισε: «Απαντώ με ένα κομμάτι της Αγίας Γραφής: Είχε σπείρει κάποιος στάρι στο χωράφι. Βγήκε το στάρι αλλά μαζί και αγριόχορτα. Οι εργάτες τού πρότειναν να τα ξεριζώσει. Εκείνος τους απάντησε «όχι, μην πάτε. Γιατί βγάζοντάς τα θα ξεριζώσετε και το στάρι. Θα έρθει ο καιρός του θερισμού που θα τα κόψουμε και θα ξεχωρίσουν». Η ζωή λοιπόν γνωρίζει πάρα πολλά. Αν οι 80 ιεράρχες δουλεύουμε σωστά και οι πέντε κάνουν κάτι άλλο, δεν είναι τίποτα σπουδαίο… Πρέπει να μάθουμε όλοι να έχουμε μεγάλη καρδιά».

Για ένα ενδεχόμενο παραίτησής του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στα «Νέα»: «Κοιτάξτε, εμένα και τώρα αν παρουσιαστεί μία ομάδα Αρχιερέων και μου πει «κουραστήκαμε, θέλουμε μία αλλαγή», δεν θα με πείραζε. Τι θα άλλαζε; Αγάπη μπορεί να κάνεις όπου και να ’σαι. Και μάλιστα πιο ελεύθερα. Δεν σε περιορίζει κανείς. Δεν σε εμποδίζει κανείς όπου κι αν είσαι, στο μοναστήρι σου, στο σπίτι σου, μπορεί να κάνεις αγάπη. Αντίθετα, στον Σταυρό μου που κάνω, λέω «Θεέ μου», θέλω να ζήσω, όπως όλοι θέλουν να ζήσουν.

Αλλά θέλω να ζήσω και λίγο πιο ελεύθερος. Αν λοιπόν έρχονταν, θα με βοηθούσανε να ζήσω και αυτή την ελευθερία. Δεν έχω πρόβλημα. Ηδη συμπληρώνω 56 χρόνια Διακονίας ως κληρικός». Τονίζει πάντως ότι σε ένα ενδεχόμενο δικής του παραίτησης θα υπήρχαν «πάρα πολλοί» έτοιμοι να αναλάβουν. «Ο καθένας με τα προσόντα του».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom