Πέμπτη, Απρ 22, 2021
Αρχική Κρήτη Ανώγεια: Τιμούν στον Άη Γιώργη την επανάσταση του 1821

Ανώγεια: Τιμούν στον Άη Γιώργη την επανάσταση του 1821

- Advertisement -

Η παλαιότερη Επαναστατική σημαία, σχεδιασμένη υπό τις οδηγίες τού Παλαιών Πατρών Γερμανού και ο πίνακας “Η Ελλάς Ευγνωμονούσα”, ζωγραφισμένος το 1858 από τον Θεόδωρο Βρυζάκη θα κοσμούν από την ερχόμενη εβδομάδα τον τρίπτυχο εξωτερικό τοίχο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στα Ανώγεια Ρεθύμνου. Στον ίδιο ναό εδώ και χρόνια υπάρχουν τοιχογραφίες με τις μορφές αγωνιστών της επανάστασης του ’21

Όπως δήλωσε ο πρωτοπρεσβύτερος των Ανωγείων π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης: “Το μήνυμα που στέλνουμε με αφορμή τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία είναι ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός παραμένουν στις μέρες μας συνοδοιπόροι σε εποχές δύσκολες, που όμως αποδεικνύουμε για μία ακόμη φορά, ότι μπορούμε στα δύσκολα να είμαστε μαζί και ενωμένοι”. Η απόφαση να φιλοξενηθούν δύο σύμβολα της περιόδου της Επανάστασης, στον ιερό ναό ήρθε μετά από τη σκέψη, όπως τόνισε ο π. Κεφαλογιάννης, να γνωστοποιηθεί σε όλους πως: “Οι κοινωνίες προχωρούν μπροστά μόνο όταν διατηρούν ζωντανή την ιστορία τους και τιμούν τους προγόνους τους”.

Στον τρίπτυχο εξωτερικό τοίχο του Καμπαναριού του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε φτιάχνοντας οι ανωγειανοί λάσπη όχι με νερό αλλά με το γάλα των αμνοεριφίων, αποτυπώνονται: “Η παλαιότερη Επαναστατική σημαία, σχεδιασμένη υπό τις οδηγίες τού Παλαιών Πατρών Γερμανού η οποία φέρει τα σύμβολα του Εφοδιαστικού των Ιερέων τής Φιλικής Εταιρείας που ύψωσε ο Γεώργιος Σισίνης στην Ήλιδα το 1821, ο πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη “Η Ελλάς Ευγνωμονούσα” του 1958, καθώς και μία εικόνα με κατεστραμμένα τα Ανώγεια μνήμη για τα δύο ολοκαυτώματα επί Τουρκοκρατίας με 45 χρόνια διαφορά το πρώτο στις 14 Ιουλίου του 1822 από τον Σερίφ Πασά, από το δεύτερο το 1867 από τον Ρεσίζ Πασά”, περιγράφει ο πρωτοπρεσβύτερος.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στα χρόνια της τουρκοκρατίας όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο π. Κεφαλογιάννης είχε εκφραστεί ποικιλοτρόπως από την πένα και το λόγο τόσο λόγιων όσο και αγωνιστών. Δε ξεχνάμε ότι: “Ο Μακρυγιάννης μιλώντας για τους ιερείς είπε πως, …όχι μόνο για να βλογάνε τα όπλα τα ιερά, αλλά και αυτοί με ντουφέκι και με γιαταγάνι, πολεμώντας ωσάν λεοντάρια.

Στα Ανώγεια, οι κάτοικοι στις πλαγιές του Ψηλορείτη έχουν πολύ έντονη την αίσθηση του χρέους για τους ήρωες του 1821, μία επανάσταση στην οποία και οι Ανωγειανοί, όπως αναφέρει ο ιερωμένος, είχαν τη δική τους παρουσία δίπλα στον Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -