Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΚόσμοςΑνησυχητική πρόβλεψη για την προκλητικότητα της Τουρκίας – «Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει...

Ανησυχητική πρόβλεψη για την προκλητικότητα της Τουρκίας – «Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο στο Αιγαίο»

Για το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega και σχολίασε τις συνεχώς αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, αλλά και την προπαγάνδα κατά της Ελλάδας που καλλιεργείται από μεγάλη μερίδα του τύπου στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τις τελευταίες μέρες είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δυναμιτίζει το σκηνικό, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που ανήκουν στην Τουρκία και κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα.

«Ο Ερντογάν έχει πλέον ξεφύγει. Εμείς είμαστε σε αμυντική στάση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να επικαλεστούμε όλες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης, και όχι μόνο αυτές που συμφέρουν τον Ερντογάν και τις διαστρεβλώνει. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι συγκεκριμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε μόνιμα σε αμυντική στάση απέναντι στην Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης του απαγορεύει και να πετάει πάνω από τα νησιά μας. Δε μιλάει για αποστρατικοποίηση για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και του στρατού επάνω στα νησιά και τη δυνατότητα να επικαλεστούμε το άρθρο 51 για αυτοάμυνα», σημείωσε ο κ. Φενέκος.

«Ο Ερντογάν θα δημιουργήσει προσχεδιασμένο επεισόδιο»

«Η έννοια του θερμού επεισοδίου είναι ότι συμβαίνει κάτι τυχαίο και οδηγεί σε σύγκρουση. Αν κάνει κάτι ο Ερντογάν θα είναι προσχεδιασμένο. Θα είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια πάνω στην οποία θα προσπαθήσει να χτίσει. Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση από κάποιου συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, και αν υπάρξει οποιαδήποτε σύγκρουση την αξιολογώ στο επίπεδο όπως έγινε με τα Ίμια, θα είναι τέτοιας μορφής.

Ίσως επιχειρήσει να κάνει κάτι σε μια βραχονησίδα, με την αφορμή ενδεχομένως μιας ομάδας μεταναστών, μπορεί να αμφισβητήσει αρμοδιότητες, με σκοπό να “γκριζάρει” το Αιγαίο ή να πάρει κάποια δήλωση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ κατά την άποψή μου γέρνει υπέρ της Τουρκίας», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

«Από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν κάτι περιμένει, κάποιες δηλώσεις υποστήριξης και ενδεχομένως και κάποια μέτρα υποστήριξης», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Φενέκος.

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom