Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisment -spot_img
ΑρχικήΚοινωνίαΑνεμβολίαστοι: Σκέψεις για τεστ και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ από Σεπτέμβριο

Ανεμβολίαστοι: Σκέψεις για τεστ και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ από Σεπτέμβριο

Τρεις είναι οι αριθμοί που έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς και επισπεύδουν τις όποιες εξελίξεις όσον αφορά τους ανεμβολίαστους και την καθημερινότητά τους.

Ο ένας αριθμός είναι αυτός των διασωληνωμένων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται και είναι μια ανάσα από τους 200.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Ιουνίου οι διασωληνωμένοι ήταν 189 και στις 20 του μήνα, ο δείκτης άγγιξε το κατώτατο όριο (121) προτού η πανδημία βρεθεί ξανά σε ανοδική πορεία.

Ο άλλος αριθμός, καλύτερα ποσοστό είναι αυτό των νέων από 18-39 ετών. Μέσα σε δυο εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκαν και από το 2,2% του συνόλου των διασωληνωμένων έφτασαν στο 5,9%.

Ο τρίτος αριθμός είναι οι 167 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία. Η αύξηση αυή είναι της τάξης του 2.45%.

Έρχεται το μοντέλο Κύπρου;
Μόλις χθες η Κύπρος ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν.

Οι Κύπριοι που δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να δίνουν 10 ευρώ για να υποβάλλονται σε rapid test.

Το κυβερνητικό σχέδιο και το ακραίο σενάριο
Από την κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο που θα τους υποδείξουν οι ειδικοί για το πως θα αντιμετωπίζονται από το Φθινόπωρο οι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, να υποχρεούνται οι εργαζόμενοι που δεν έχουν «τσιμπηθεί» να κάνουν τεστ και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους και επίσης όλοι οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να επισκέπτονται καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας χωρίς τεστ.

Τεστ και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ;

Ήδη ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος έχει δώσει μια πρόγευση του τι μπορεί να ζήσουν και πόσα βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Εν τω μεταξύ έρχεται νέα υπουργική απόφαση που προβλέπει τσουχτερό πρόστιμο για όποιον εργαζόμενο «ξεχάσει» να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr.

Τα πρόστιμα έως τώρα αφορούσαν μόνο τους εργοδότες αλλά πλέον θα αφορούν και τους εργαζόμενους. Όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 300 ευρώ.

Το μπαλάκι ρίχνουν και στον εργοδότη ο οποίος αν διαπιστώσει ότι ο εργαζόμενος δεν υποβάλλεται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν το δηλώνει υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την εν λόγω υποχρέωση άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν είναι σύννομος.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες
Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Στον εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου. Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ, εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους της, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό.

Τι ισχύει με τα test σε εστίαση – τουρισμό
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό, που δεν είναι εμβολιασμένοι, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά test κορονοιού την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

- Advertisement -
- Advertisment -spot_img

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom