Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΟικονομίαΑνακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση από σήμερα...

Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση από σήμερα (12/05)

Άνοιξε χθες (11.05.2023) η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και οι πρώτοι που έκαναν αίτηση ήταν όσοι το ΑΦΜ τους τελείωνε σε 1 αι 2.

Στο https://allazothermosifona.gov.gr, από σήμερα Παρασκευή (12.05.20230 θα μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση που δίνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και όσοι τα ΑΦΜ τους τελειώνουν σε 3 και 4.

Η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ως εξής:

11/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2

12/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4

13/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6

14/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

15/5: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0

Για να ενταχθούν οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα θα πρέπει:

 • Να είναι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Οι αιτήσεις να υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
 • Να υποβάλλεται μία μόνο αίτηση από κάθε φυσικό πρόσωπο.
 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας των επιλέξιμων ωφελούμενων να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
 • Οι δυνητικοί ωφελούμενοι να μην έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ επιδοτεί σε ποσοστό 50-60 %, ανάλογα με το εισόδημα, την αντικατάσταση ηλεκτρικού από ηλιακό θερμοσίφωνα. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 120.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Την επιδότηση αγοράς ενός καινούργιου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.
 • Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)
 • Την υποχρεωτική παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

Προσοχή:

 • Γίνονται δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων.
 • Δεν είναι δυνατή η επιδότηση νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα.
 • Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκεκριμένους Προμηθευτές του Προγράμματος και να καλύψουν μέρος της συνολικής δαπάνης των σχετικών προϊόντων/υπηρεσιών.

Πηγή: newsit.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom