Πέμπτη, Απρ 22, 2021
Αρχική Κόσμος Ανακαλύφθηκε χρυσή μάσκα 3000 ετών στην Κίνα

Ανακαλύφθηκε χρυσή μάσκα 3000 ετών στην Κίνα

- Advertisement -

Μια χρυσή μάσκα μαζί με μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων ηλικίας 3.000 ετών βρέθηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Η τελετουργική μάσκα ζυγίζει περίπου 280 γραμμάρια, εκτιμάται ότι κατασκευάζεται από 84% χρυσό και είναι ένα από τα 500 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα σε έξι λάκκους θυσιαστηρίων, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας. Τα ευρήματα βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Sanxingdui, περιοχή όπου άκμασε ένας σημαντικός πολιτισμός την εποχή του Χαλκού.

 

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα αντικείμενα ενδέχεται να ρίξουν περισσότερο φως στην αρχαία πολιτεία Shu, ένα βασίλειο που κυβερνούσε στα δυτικά της λεκάνης του Σετσουάν έως ότου κατακτήθηκε το 316 π.Χ.

Εκτός από τη χρυσή μάσκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά φύλλα και αντικείμενα από μπρούτζο, ελεφαντόδοντο, νεφρίτη και οστά. Οι έξι λάκκοι, από τους οποίους ο μεγαλύτερος έχει μήκος 19 τετραγωνικά μέτρα, φανέρωσαν επίσης ένα ξύλινο κιβώτιο, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ακόμη και ένα χάλκινο δοχείο διακοσμημένο με ένα μοτίβο κουκουβάγιας.

Περισσότερα από 50.000 αρχαία αντικείμενα έχουν βρεθεί στο Sanxingdui από τη δεκαετία του 1920, όταν ένας αγρότης ανακάλυψε τυχαία λίθους από νεφρίτη και λίθινα αντικείμενα. Το 1986 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο τελετουργικούς λάκκους που περιείχαν πάνω από 1.000 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων περίτεχνων και καλοδιατηρημένων χάλκινων μασκών που υποδηλώνουν μια εντυπωσιακή τεχνική ικανότητα που δεν υπήρχε πουθενά αλλού στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Μετά από ένα μεγάλο κενό στις ανασκαφές, ένας τρίτος λάκκος βρέθηκε στα τέλη του 2019 και άλλοι πέντε το 2020. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λάκκοι χρησιμοποιούνταν για θυσίες, κάτι που εξηγεί γιατί πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν, κάηκαν τελετουργικά πριν θαφτούν.

 

Πηγή: ertnews.gr

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -