Τετάρτη, Απρ 21, 2021
Αρχική Απόψεις Ανάγκη και Ευκαιρία για την πάταξη του παραεμπορίου

Ανάγκη και Ευκαιρία για την πάταξη του παραεμπορίου

- Advertisement -

Του Στράτου Μπαλαντίνου*

Η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του covid-19 εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει αρκετές συνέπειες τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Αρκετές επιχειρήσεις έχουν βάλει άτυπα λουκέτο, οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση και το τι θα γίνει είναι αμφίβολο αν δεν κλείσει αυτό το κεφάλαιο της πανδημίας.
Μηνύματα αισιοδοξίας ωστόσο, υπάρχουν και χάρη στην ελπίδα που απορρέει από τους μαζικούς εμβολιασμούς μπορούμε να αντικρύζουμε το μέλλον με μια καλύτερη προοπτική.
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πανδημία, πέραν του ότι μας έπιασε απροετοίμαστους -λογικό εν μέρει- ανέδειξε και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα ξεχωριστά.
Για παράδειγμα στα Χανιά, παρόλο που το επιχειρηματικό Lockdown υπήρξε σχεδόν γενικευμένο για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με τα γνωστά προβλήματα που είχε ως συνέπεια για τις επιχειρήσεις, γίναμε μάρτυρες μιας δυσανάλογης άνθησης του παραεμπορίου. Αυτή η «μάστιγα» φυσικά, υπήρχε και στην προ covid εποχή.
Αν αυτό το πρόβλημα κάποτε απλώς προβλημάτιζε τους επιχειρηματίες, σήμερα μας δημιουργεί και εκνευρισμό συν τοις άλλοις.
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί δυναμικές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και λύσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τόσο το νόμιμο επιχειρείν, όσο και την εθνική οικονομία.
Για το λόγο αυτό, θεωρώ πως το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, οφείλει να συστήσει μια επιτροπή διαβούλευσης για την πάταξη του παραεμπορίου, κάτι που αποτελεί αίτημα –θέλω να πιστεύω- όλων των επιχειρηματιών του νομού.
Τώρα είναι η ευκαιρία μας να δράσουμε δυναμικά και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως στα Χανιά θέλουμε και μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όπως ορίζουν οι νόμοι και όχι όπως θέλουν κάποιοι αυθαίρετα.
*Ο Στράτος Μπαλαντίνος είναι Επιχειρηματίας και Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων

- Advertisement -
- Advertisement -

Επικαιρότητα

Newsroom

- Advertisement -