Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑπόψειςΑλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: Εθνικός προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας

Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: Εθνικός προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας

Ο προϋπολογισμός του 2023 συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο το πώς κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 4 χρόνια, καταφέρνοντας να ισορροπήσει απόλυτα  ανάμεσα στις δημοσιονομικές απαιτήσεις και τις κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2010 έξω από κάθε πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου, ένας πραγματικά εθνικός προϋπολογισμός. 

«Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία», αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να τον συνοψίσει στη Βουλή. Και αυτή ακριβώς είναι η ισορροπία που υπηρετεί με συνέπεια και επιτυχία η κυβέρνηση. Παρέλαβε το 2019 μια οικονομία σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και κατάφερε σε μία τετραετία να την οδηγήσει στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στην Ε.Ε. Και δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτό έγινε σε ομαλές συνθήκες, με την οικονομία στον «αυτόματο πιλότο».   

Παρά την πανδημία, παρά την ενεργειακή κρίση και τη γενικότερη οικονομική αποσταθεροποίηση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία όχι απλά άντεξε αλλά ξεχωρίζει μέσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Το 2022 κλείνει για την Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 6%, διπλάσιο δηλαδή από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πάνω από τις προβλέψεις τόσο του περσινού προϋπολογισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή η χώρα μας καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στις άμεσες ξένες επενδύσεις και για πρώτη φορά μετά το 2009 οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις. Κάπως έτσι ο έγκυρος Economist ανακηρύσσει την Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια για το 2022 ανάμεσα σε 34 χώρες, πάνω από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Για το 2023 η πρόβλεψη είναι ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό τριπλάσιο του μέσου όρου των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Σε μια χρονιά κατά την οποία χώρες όπως η Γερμανία προβλέπουν (και καταγράφουν ήδη στο τελευταίο τρίμηνο) ύφεση έως και 0,5% η Ελλάδα αναμένει ανάπτυξη κοντά στο 1.8%. 

Παράλληλα, όμως, μέσα από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους η κυβέρνηση συνεχίζει την εδώ και 4 χρόνια διαρκή και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας απέναντι σε κάθε κρίση. Η κάλυψη των αγορών τροφίμων στο ύψος του πληθωρισμού (10%) είναι ένα μέτρο που λαμβάνεται για πρώτη φορά και απευθύνεται στο 85% των νοικοκυριών. Για πρώτη φορά, επίσης, από το 2009 προβλέπονται αυξήσεις για τους συνταξιούχους, ύψους περίπου 8%, δίνονται μόνιμες αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ και έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ για τους ενστόλους. Προβλέπεται ακόμα η συνέχιση όλων των μέτρων στήριξης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος με 8 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Δεν είναι καθόλου εύκολη άσκηση να μπορείς να επιτυγχάνεις ταυτόχρονα απαιτητικούς δημοσιονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Η κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη μάς δείχνει κάθε χρόνο πώς γίνεται αυτό πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη: ισχυρή για την οικονομία και δίκαιη για την κοινωνία. Με σχέδιο και πρόγραμμα κατάφερε μέσα σε απρόβλεπτες συνθήκες να αυξήσει το ΑΕΠ αλλά και να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή. Με 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%, με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%, με μείωση εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πάνω από όλα, όμως, με τον προϋπολογισμό του 2023 καταφέρνει και δίνει μήνυμα σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες: ό,τι πετύχαμε είναι δημοσιονομικά ασφαλές και θα συνεχίσει να είναι, όπως ακριβώς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την οικονομική ασφάλεια όλων των πολιτών.         

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom