Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠολιτικήΑυτή είναι η διάταξη για το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο...

Αυτή είναι η διάταξη για το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος

Κατατέθηκαν απόψε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πλαφόν στο πάγιο των λογαριασμών ρεύματος.

Ειδικότερα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», υπάρχει σαφής αναφορά στη ρύθμιση για το πλαφόν στο πάγιο του ρεύματος μέχρι 5 ευρώ ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Στην παρ. 4 του εσωτερικού άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), της παρ. 3 του άρθρου 112 του σχεδίου νόμου, προστίθεται περ. (ζ) ως εξής: “(ζ) Για την περίοδο της παρ. 1 το ύψος των παγίων χρεώσεων που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πέντε (5) ευρώ μηνιαίως”».

Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο.

Κλείνει το «παράθυρο» για επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας, κλείνει επίσης το «παράθυρο» της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε απόψε, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει την νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις στο πάγιο του ρεύματος.

Στην ομιλία του ο υπουργός είχε πει χαρακτηριστικά: «Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές ήρθαν και υπερπολλαπλασίασαν ενώ ορίσανε μια καθαρή τιμή τις χρεώσεις παγίων, τις πάγιες χρεώσεις να το πω πιο σωστά. Ήρθαν, λοιπόν, και πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις που αναφέρεται ως πάγιο σε κάθε λογαριασμό. Για αυτό και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές. Ώστε τελικά να μην κάνουν αυτό το οποίο δεν θέλει η κυβέρνηση. Να μην προσπαθούν. Θα κατατεθεί. Η μηνιαία χρέωση το ανώτερο που μπορούν να έχουν, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Και έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ. Και κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό βεβαίως, έτσι τους περιορίζουμε και βάζουμε ένα πλαφόν».

Εν ολίγοις, για όσο διάστημα δεν ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή από την 1 Αυγούστου 2022 έως και την 1 Ιουλίου 2023, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν να χρεώνουν στους λογαριασμούς πάγια πάνω από 5 ευρώ το μήνα.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom