Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΒΗΜΑ ΑφιέρωμαΑφιέρωμα: Πολεμικό ιδιωτικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ

Αφιέρωμα: Πολεμικό ιδιωτικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ

Γράφει η Κυριακή Ψαρουδάκη

Η μάχη της Κρήτης 20 Μάϊου 1941- Ιουνίου 1941 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ιστορικούς ως το τρίτο ‘ΌΧΙ’ της Ελληνικής ιστορίας. Ήταν η μόνη μάχη που κερδήθηκε από την αεροπορία της Luftwaffe. Mόνο το αεροδρόμιο του Μάλεμε αφού όλος ο εξοπλισμός του ήταν μόνο δύο αντιαεροπορικά πυροβόλα ήλεγχαν οι κατακτητές. Οι απώλειες του 7ου τμήματος Αλεξιπτωτιστών και των υπολοίπων τμημάτων της Wehrmacht, ήταν σχεδόν 8.000 άνδρες, χάρη στη γενναία αντίσταση των Κρητικών.

Στον οικισμό Καρές βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου με συλλογή 2.000 περίπου αντικειμένων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οφείλει την ύπαρξή του στον κύριο Γεώργιο Χατζηδάκη, γέννημα θρέμμα του ορεινού χωριού Ασκύφου της επαρχίας Σφακίων. Το δεκάχρονο αγόρι σημάδεψε η άγρια όψη του πολέμου και ιδιαίτερα η απώλεια της μικρότερης αδελφής του στη διάρκειά του. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε προβληματισμένο και πικραμένο. Άρχισε να μαζεύει  από το 1946 ό,τι  είχε απομείνει από τις μάχες και ό,τι άφησαν στην οπισθοχώρησή τους την 1η Ιουνίου 1941 οι στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, Ινδοί, Κύπριοι και Καναδοί, θέλοντας να αφήσει στις νεότερες γενιές «ενθυμήματα» μιας άνισης, αλλά γενναίας μάχης, που δόθηκε στον τόπο του. Τα απομεινάρια του πολέμου  ανήκουν στους Ναζί και τους Συμμάχους. Αφορούν την περίοδο 1941-1945 και η προσπάθεια συλλογής τους συνεχίζεται επάξια από το γιο του, κύριο Ανδρέα Χατζηδάκη.

Ο κύριος Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο, περιέγραψε αρκετά από τα αντικείμενα, που εκτίθενται στο μουσείο του, αφού τόνισε την προσπάθεια, τον κόπο, το μεράκι και την αγωνία του να βρεθεί και με τη βοήθεια της πολιτείας ένας μεγαλύτερος χώρος, για τη σωστότερη διάταξη και αξιοποίηση των αντικειμένων. Συμπλήρωσε πως είναι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών και ενός αγοριού, που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν το έργο του παππού τους και του πατέρα τους!

 

Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν, Αγγλικές ερπύστριες με δύο πυροβόλα, δύο ποδήλατα Bismarck, Γερμανικά, βαρέλι της Βέρμαχτ, που το γέμιζαν πετρέλαιο ή βενζίνη, Αγγλικά πολυβόλα, παγούρια, κράνη, βόμβα με χίλια κιλά δυναμίτη [άσκαστη], νάρκες αντιαρματικές, φτερό αεροπλάνου, νάρκη θαλάσσης, βόμβα από υποβρύχια, Γερμανικές διόπτρες, σειρήνα πολέμου, προπέλα από στούκας, Γερμανικοί ασύρματοι, Γερμανική γεννήτρια[λειτουργεί], κάθισμα από Γερμανικό αεροπλάνο Stuka,χύτρα ταχύτητας από Τσεχοσλοβακία[1937],Αγγλική μηχανή κιμά, Γερμανική μηχανή κιμά, Αγγλικός πυροσβεστήρας.

Στον εσωτερικό χώρο υπάρχουν Γερμανικές οπλοβολίδες,  Αγγλικά, Γερμανικά τηλέφωνα, ρολόγια, χειροβομβίδες, όπλα, καραβάνες, εφημερίδες, ινδικές γάζες, Αγγλικό αλεξίπτωτο, ιταλική γραφομηχανή, χλαίνη του 1940, Γερμανικό μπαούλο, που έβγαζε ακτινογραφίες, Ιταλικό όπλο Barret,Αγγλικό αλεξίπτωτο, βιβλία προπαγάνδας, Αγγλικά οδοντιατρικά εργαλεία, από βαβαρική πορσελάνη, σκεύη φαγητού για τους αξιωματούχους!

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πώς συντηρείται το Μουσείο, η απάντηση ήταν από τις προσφορές των επισκεπτών. και η τελευταία του φράση: Είναι η ιστορία μας

Όλβιός εστί, όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν.

 

 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom