Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΑπόψεις4 Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας 

4 Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας 

Του Στράτου Μπαλαντίνου*

Οι συνέπειες της πανδημίας το ιού Covid-19 είναι δυστυχώς δραματικές, σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν, φοβούνται, αμφισβητούν…Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με “νύχια και με δόντια” να μην κλείσουν…

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για όλους, οφείλουμε ως κοινωνία, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι θεσμών, πολίτες, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας πάνω απ’ όλα, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις.

Υπό αυτή την έννοια και ως εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων, αλλά κυρίως ως επιχειρηματίας που ζει -όπως και χιλιάδες συνάδελφοι- στο “πετσί” του την αγορά, θα ήθελα να καταθέσω μερικές προτάσεις που θεωρώ ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ως μια βασική “ανάσα” για το επιχειρείν.

Πρώτον, είναι ζωτικής σημασίας η “απολύμανση” με ειδικά και εγκεκριμένα “αντι-Covid-19 φάρμακα” όλων των οργανισμών, φορέων, δημόσιων χώρων, επιχειρήσεων. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τον τόπο μας!

Δεύτερον, θερμομέτρηση όλων των “εισερχόμενων” επισκεπτών του νησιού μας στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια-λιμάνια).

Τρίτον, 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.

Τέταρτον, να μηδενιστούν οι χρεώσεις των παγίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών.

Αυτοί οι τέσσερις άξονες, θεωρώ πως πρέπει να υλοποιηθούν Άμεσα. Έχω την αίσθηση πως δεν έχω παράλογες απαιτήσεις από το κράτος, αρκεί να είναι δίκαιο στις απαιτήσεις του προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και αρκετοί φορείς όπως οι εμπορικοί σύλλογοι, ομοσπονδίες επαγγελματιών κλπ με τις προτάσεις τους συνδιαμορφώνουν ένα θετικό πλαίσιο λύσεων και διεξόδου. Μένει η υλοποίηση, για την οποία πρέπει να πιέσουμε όλοι.

Τέλος, δοθείσης ευκαιρίας, θέλω να τονίσω ένα πράγμα: αυτή η κρίση, όπως και πολλές άλλες που περάσαμε και ενδεχομένως άλλες που θα έρθουν, μπορούν να ξεπεραστούν εφόσον είμαστε Ενωμένοι. Οφείλουμε όλοι να Προστατεύσουμε, να Εμπιστευτούμε, να Αναδείξουμε την τοπική αγορά και τοπικά προϊόντα! Μόνο έτσι θα βγούμε Ζωντανοί και Νικητές ως κοινωνία από την οποιαδήποτε κρίση…

*Ο Στράτος Μπαλαντίνος είναι επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων 

Επικαιρότητα

spot_img

Newsroom