Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021
- Advertisment -
Αρχική Stories 1954: Πρώτο Φεστιβάλ Επιδαύρου

1954: Πρώτο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Αιμίλιος Δασύρας

Του Αιμίλιου Δασύρα

Αυτό το σαββατοκύριακο άρχισαν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Με την ευκαιρία αυτή ας θυμηθούμε πότε και πως  ξεκίνησε ο θεσμός των φεστιβάλ του Ε.Ο.Τ.

Το καλοκαίρι του 1954 σε συνεργασία Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης (Ε.Π.Λ.), που είχε την αρχική ιδέα και την πρωτοβουλία, Ε.Ο.Τ. και Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε ο ετήσιος θεσμός του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Η πρωτοβουλία οργάνωσης του Φεστιβάλ Επιδαύρου μπορεί να χαρακτηριστεί σήμερα το ολιγότερο παράτολμη σε μια εποχή, όπου η οδική πρόσβαση προς το αρχαίο θέατρο ήταν ιδιαίτερα προβληματική, σχεδόν αδύνατη. Για το λόγο αυτό, χρειάστηκε να ναυλωθεί πλοίο και μετά λεωφορεία από το λιμάνι προς το θέατρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν έστω και στοιχειωδώς οι χιλιάδες θεατές, μεταξύ αυτών πολλά μέλη της Ε.Π.Λ., με συνολικό κόστος για τον Ε.Ο.Τ. 300.000 δρχ.

Η παρθενική παράσταση δόθηκε στις 11 Ιουλίου 1954 με την τραγωδία “Ιππόλυτος” του Ευριπίδη, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο ρόλο του Ιππόλυτου και γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Θάνος Κωτσόπουλος, Έλσα Βεργή, Αλέκα Κατσέλη κ.α.. Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Ροντήρη και η μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενώ ανάμεσα στους μουσικούς ήταν και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η επιτυχία του εγχειρήματος υπήρξε τεράστια αφού την παράσταση, που έγινε ημέρα (δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα) παρακολούθησαν πάνω από 15.000 θεατές!

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Ε.Ο.Τ. στην απόφαση να συνεχιστεί το φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας κάθε φορά καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς προβολής.

Οι φωτογραφίες είναι από την πρεμιέρα της 11ης Ιουλίου 1954.

 

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisment -

Επικαιρότητα

Newsroom